20 courgette recipes - Vegetables project


  1. Courgette voor op de BBQ

courgette-recipe-1

Het is een feit dat men veel vlees eet tijdens het BBQ’en. Vaak veel te veel vlees. Het enige beetje groenten is waarschijnlijk een salade of een gepofte aardappel. Door die gedachte heb ik mij laten inspireren en heb een courgette recept bedacht wat sowieso iedereen lekker zal vinden!

Wat moet je in huis halen? voor 4 personen

4 courgettes
1/2 zonnebloemolie
2 takjes rozemarijn, geplukt
1 takje thijm, geplukt
1 tl chilipoeder
2 tl zeezout
2 teentjes knoflook, geperst
2 el kappertjes

Hoe maak je het?

Snijd de courgette in de lengte tot grove plakken. Pak een mengkom en voeg alle ingrediënten bij elkaar. Laat een nachtje trekken. Gaar de courgette per kant 3/4 minuten gaar op de BBQ!

2. Suikerbrood van courgette

courgette-recipe-2

Vind je het leuk om te bakken? Maak dan eens zelfgemaakte Friese suikerbrood. Het is heerlijk met zelfgemaakte jam of met een beetje roomboter. Een echte ‘guilty pleasure!

Wat heb je nodig?

147 gram bloem

1 tl bakpoeder

1 tl kaneelpoeder
1/4 tl baking soda
2 eieren
1/2 geraspt
1 courgette, geraspt
147 gram bruine suiker
100 gram rozijnen
100 gram walnoten, gehakt
1 el zonnebloemolie
1 el honing

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Voeg in een mengkom de bloem, gember en baking soda toe. Voeg in andere meng kom de eieren, wortel, courgette, bruine suiker, rozijnen, walnoten, olie en honing toe. Meng goed door elkaar, Voeg de mengsels samen. Smeer boter in een ovenschaal. Bak het brood 25 minuten gaar.

3. Terrine van courgette en zalm

courgette zalm terrine

Tijd voor een klassieke bereiding: terrine. Waarom heet ‘terrine’ eigenlijk ‘terrine’ ? Het is afgeleid van het Franse “terre” en verwijst naar de aardewerken schotel waarin deze bereiding van oudsher wordt gemaakt.
Ik heb gekozen voor een terrine met verse zalm en reepjes courgette!

Wat heb je nodig? voor 1 terrine

2 grote courgette
4 eieren
20 cl room
1 el maïzena
1 el bloem
4 plakjes gerookte zalm
1/2 el kerriepoeder
Bieslook

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Was en snijd de uiteinden van de courgette. Snijd dunne repen van de courgette. Blancheer de courgette en snijd ondertussen de zalm in repen. Voeg in een kom, een ei met maïzena toe. Voeg vervolgens de resterende 3 eieren en meng goed. Voeg de bloem, room, kerrie en bieslook toe en meng goed. Giet de courgette. In een cakevorm. Begin met een laagje courgette, dan een laag je zalm. Herhaal dit. Bak de terrine gaar in de oven gedurende 45 minuten.

4. Courgette in zoetzuur
Zoutzure courgette

Conserveren, je ziet het steeds vaker. Het is een mooie methode om voedsel op voorraad te  maken. Traditioneel maakten onze grootmoeders namelijk groenten en fruit tijdens het oogstseizoen in om er in de koude maanden nog van te kunnen genieten.

Ik heb courgette ingemaakt op 2 manieren; Courgette in zoetzuur en courgette in olijfolie en witte wijnazijn. Beide smaken zij volledig anders. Courgette in zoetzuur past goed bij vis rauwe vis zoals haring. De courgette in olie is geïnspireerd op de Italiaanse melanzane (aubergine). Gemarineerd in olijfolie, witte wijn azijn, oregano, kappertjes en anjovis. Heerlijk als tapas gerechtje.

Zo steriliseer je weckpotten.

1 kg courgette -schoongemaakt en in stukjes gesneden gewogen
2 grote uien
3 eetlepels zout
1/2 liter (natuur)azijn
300 gram kristalsuiker
3 theelepels mosterdzaad
2 theelepels kurkuma/geelwortel
1 theelepel dillezaad
2 laurierblaadjes

Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan. Vul de courgette af in de gesteriliseerde weckpotten en zet de pot op kop. Laat minimaal 1 week staan voordat het gegeten wordt!

5. Chinese dumplings met courgette

Courgette dumpling

Zelf dumplings maken, dat klinkt als een hoop gedoe. Maar niets is minder waar.. De vulling is namelijk eenvoudig te maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het deeg zelf te maken of wonton vellen te kopen in de Aziatische toko.

Oké aan de slag dan maar!

het deeg maken: gebruik 500 gram witte tarwebloem op 220 ml. water. Meng het water door de bloem tot een samenhangend deeg. Afhankelijk van het soort meel (iets fijner, of iets grover gemalen) heeft het misschien nog meer water nodig. Vorm het deeg tot een bal en laat minstens 30 minuten rusten onder een vochtige doek. Het deeg moet niet te soepel zijn, want dan plakken zometeen alle jiaozi aan elkaar. Te droog is ook niet goed, want dan wordt het uitrollen erg zwaar. Vaker jiaozi maken vergemakkelijkt het inschatten hiervan.

De vulling:

300 gram half om half gehakt
1 courgette, geraspt
2 cm. gemberwortel, zeer fijngesneden
1 bosje Chinese bieslook, fijngehakt
2 lenteuitjes
4 geweekte gedroogde shiitake paddestoelen
sojasaus, sesamolie, Shaoxing rijstwijn, zout, water

Meng het gehakt met 5 tot 8 eetlepels water. Het klinkt onlogisch water bij het vlees te doen, maar de vulling moet zeer smeuiig worden. Dat voorkomt dat de vulling als een hard gehaktballetje in het deeg zit. Voeg 1 eetlepel sojasaus toe, de gehakte gember, 3 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn en 2 theelepels zout.

Neem een bergje geraspte courgette tussen beide handen en knijp het water eruit. Voeg de droog geknepen courgette aan het vlees toe. Doe dit tot alle kool op is. Roer de fijngehakte lenteuitjes, de fijngesneden geweekte shiitake paddestoelen (de harde steeltjes verwijderen) en de fijngehakte Chinese bieslook (als je die kunt vinden) aan het vleesmengsel toe. Blijf roeren tot alles een smeuiige bende wordt en het lekker ruikt. Voeg evt. meer zout, meer sesamolie of meer lente ui toe.

Vullen maar! Zie de link:

Kook de dumplings totdat ze naar boven komen drijven, dat betekent dat ze gaar zijn

 

6. Verse Springroll met courgette en wortel

courgette springroll

Springrolls is een van mijn favorieten tussendoortjes omdat het lekker, gezond en snel klaar is! Voor degene wie niet weten wat springrolls zijn: Het zijn rolletjes van rijstpapier, deze moet je weken in lauw warm water. Ze zijn tegenwoordig te koop bij de Albert Heijn! Je kunt ze vullen met eigenlijk alle rauwe (gemarineerde) groenten geserveerd met een dipsaus. Verder ziet het er heel vrolijk uit omdat de kleurrijke groenten door het rijstpapier heen kan zien. Mijn samengestelde springroll:

Wat heb je nodig? Voor 4 personen

4 rijstpapier vellen
200 gram glas noedles
1 courgette
1 licht groene courgette
1 /2 wortel
100 gram shitake paddestoelen
1 teentje knoflook
50 gram walnoot, gehakt
50 gram peterselie, gehakt
1 tl sesam olie
1 tl witte rijst wijnazijn

Zo maak je het:

Week de glas noedles 1 min in kokend water. Later het water afkoelen totdat het water lauwwarm is en week het rijstpapier ongeveer 1 min. Snijd de courgettes met behulp van een aardappel schil mesje in dunne lange plakken. Snijd de wortel in dunne (lucifer dikte) repen. Bak de shitake met wat olie en knoflook in een pan. Spreid het rijstpapier uit en leg in het middel alle garnituur. Besprenkel met sesamolie en witte rijst wijnazijn. Breng de vulling op smaak met peper en zout.

7.Jam van courgette 

courgette jam

Groenten of fruit over? Maak er een jam van. Op deze manier heb je nog veel langer plezier van je groenten of fruit. Zelfgemaakte jam is natuurlijk veel lekkerder op je brood dan de jam uit de supermarkt. Ik heb courgette jam gemaakt met een beetje pittige chilipeper. Zie het recept hieronder! Oja, je kunt courgette natuurlijk vervanger door een andere willekeurige groenten/fruit.

Wat heb je nodig?

1 kg courgette (gele of groene)
2 citroenen
rasp van 1 citroen
1 sinaasappel
2 theelepels Italiaanse kruiden
2 theelepels kaneel
1/2 tl chilipoeder
1000 gram geleisuiker

Bereiden:

Steeltjes van courgette snijden,zaadlijsten verwijderen daarna raspen in de keukenmachine. Sinaasappel en citroenen persen. Courgettes, sap, citroenrasp en alle kruiden mengen en aan de kook brengen. Daarna 10 minuten zachtjes laten door koken.(af en toe roeren) De geleisuiker en de honing erbij en dan nog 4 minuten stilletjes laten door koken. Daarna in schoongemaakte potjes gieten deze sluiten en omgekeerd laten afkoelen.

8. Courgette burger

Courgette burger

Wat heb je nodig?

1 a 2 courgettes
2 eieren
havermout (ipv paneermeel)
1 el kerrie
1 tomaat
1 ui
handje veldsla
4 duurdesem broodje
1 el olijfolie

Zo maak je het:

Rasp de courgette. Doe de rasp van de courgette in een vergietje en knijp/pers het vocht er zoveel mogelijk uit.. Doe de courgette in een kom met de eieren en voeg alle kruiden toe en de havermout  toe (op gevoel). Draai er ballen van en leg ze op een schaal/plankje/bordje. Duw de ballen plat zodat je mooie burgers krijgt. Deze kan je nog even in de koelkast leggen om ze iets steviger te maken. Doe de olie in de pan en bak de burgers ca. 10 minuten gaar. Leg het burgertje in een stokbroodje (ik had volkoren/zuurdesem) uit de oven met wat rode (rauwe) ui en tomaat.

9.Courgette soep met muntolie

Courgette soep

Het is weer een zonnige zondag! Op zondag sta ik het liefst in de keuken en vandaag maak ik een frisse courgette soep met muntolie!

Wat heb je nodig?

2 courgette
2 uien
12 el olijfolie
1 teentje knoflook
1 tl Italiaanse kruiden
1 liter groenten bouillon
15 gram munt
250 ml slagroom

Zo maak je het:

Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes. Verhit 4 el olie in een soeppan en fruit de ui 5 min. op laag vuur. Voeg de courgette en Provençaalse kruiden toe en fruit nog 3 min. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 12 min. zacht koken.

Pluk de blaadjes van de munt. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Dompel de muntblaadjes 10 sec. onder met een lepel. Spoel af met ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven. Snijd heel fijn. Voeg de rest van de olie toe en mix de muntolie met de staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout en houd apart.

Pureer het courgettemengsel met de staafmixer tot een gladde soep. Roer 3/4 van de slagroom erdoor en verwarm nog 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden, garneer met de rest van de slagroom en muntolie.

10. Aardappel torentjes gevuld met courgette mouseline

Courgette torentjes

Nederland is echt een aardappel land. Per jaar eten wij gemiddeld per persoon zo’n 53 kg! De aardappel is goedkoop, makkelijk en veelzijdig.Omdat wij als Nederlanders echte aardappels freaks zijn heb ik een mooie variant gemaakt op de gebakken aardappel.. Namelijk gebakken torentjes gevuld gevuld met een courgette mouseline.

Wat heb ik nodig? 4 personen

2 courgettes
4 aardappelen
100 ml room
transglutaminase
1 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd

Friteuse

Zo maak je het:

Schil de courgettes en snijd het in blokjes. Verwarm de olie en fruit het uitje met de knoflook. Bak de courgettes kort aan en voeg vervolgens 50 ml water toe. Stoof de courgettes gaar gedurende 10 minuten. Pureer de courgettes en maak af met de room.

Verwarm de friteuse voor op 200 graden Celsius. Schil de aardappel en snijd in dikke plakken van ongeveer 1 cm dik. Vervolgens snijd je met een steek ring rondjes uit de plakken. Hol de rondjes gedeeltelijk uit. Blancheer de rondjes. Pak vervolgens 2 rondjes en vul 1 rondje met mouseline en plak met transglutaminase het andere rondje erop. Frituur de torentjes ongeveer 3/4 minuten totdat zij goudbruin zijn!

11. Courgette ijs

courgette ijs

De dagen worden langer, het zonnetje begint weer te schijnen. De terrassjes lopen weer storm en er is weer behoefte aan verfrissing: Met andere woorden: tijd voor een ijsje. Er zijn eindeloze soorten varianten ijs te koop. Maar zelf je eigen ijsje in elkaar draaien is natuurlijk veel leuker. Je kan werkelijk bijna overal ijs van maken en daarom kun je bijzondere ijsje samenstellen.. Ik heb gekozen voor groenten ijs op verschillende manieren. Hier een aantal minder alledaagse recepten:

– Een yoghurt ijsje op een stokje van basilicum en courgette
– Hartige sorbet ijs van saffraan, salie en courgette (zonder suiker en room!)
– Sorbet van courgette en ingelegde gember

TIP:

Heb je geen ijsmachine thuis; zet de ijsmassa in de vriezer en haal het elk half uur eruit. Klop het ijs dan goed door met een garde. (voorkomen van grote ijskristallen). Herhaal dit proces totdat het ijs hard begint te worden en de ijskristallen mooi verdeeld zijn!

Oké tijd om aan de slag te gaan..

Yoghurt ijsje op een stokje van basilicum en courgette

Ingrediënten (6 stuks):

110 gram fijne kristalsuiker
60 ml water
60 ml limoensap
1,5 stengel basilicum
125 ml courgette pulp (rauwe courgette gepureerd)
280 gram dikke Turkse yoghurt

Werkwijze:

Meng suiker, water, limoensap en basilicum in een passende pan en kook zachtjes , al roerende, totdat de suiker opgelost is. Breng ongeveer 2 min. aan de kook en laat het dan helemaal afkoelen. Meng de courgettepulp en yoghurt door de suikersiroop en roer goed door. Giet het mengsel in de vormpjes en dek af met aluminium folie. Maak een kleine snee in de folie en steek daar een houten stokje in. Laat tenminste 6 uur bevriezen.

Hartige sorbet ijs van saffraan, salie en courgette (zonder suiker en room!)

Ingrediënten voor 500 dl ijs:

1 el olie
1 kg courgette
1 blaadje gelatine
15 gram salie
Sap van ½ limoen
Zout en vers gemalen peper
2 gram Saffraan

Werkwijze:

Verhit de olie in een koekenpan en smoor hierin de stukken courgette. Voeg de safraan toe, Laat op een matig vuur zoveel vocht verdampen tot er slechts 0,5 kilo over is. Mix het geheel tot een puree. Week het gelatineblaadje en los ze op in de warme pulp. Blancheer de basilicumblaadjes kort in ruim kokend water, spoel ze koud op een zeef en pureer ze met een staafmixer door de courgette pulp. Voeg limoensap toe.. Voeg zout en peper toe naar smaak en laat het mengsel afkoelen. Draai er ijs van.

Sorbet van courgette en ingelegde gember

Ingrediënten voor 500 ml ijs:

300 gram courgette
25 gram ingelegde Japanse gember
25 gram sap van ingelegde Japanse gember
25 gram suikerwater (1:1)
1 el limoensap
1,5 gram zout
5 gram gesneden sjalot
2,5 gram bladgelatine

Werkwijze

Schil de courgette, snijd in stukken en weeg 200 gram af. Pureer de geschilde courgette met de rest van de ingrediënten en giet door een fijne bolzeef. Verwarm een klein deel van de vloeistof en los de in koud water geweekte gelatine op.Draai tot sorbetijs.

12. Courgette spaghetti met saus van cherry tomaatjes

Courgette pasta

Zijn koolhydraten nu wel of niet goed voor je? Ik ben het spoor in ieder geval bijster. Eén ding wat zeker is dat snelle koolhydraten zoals pasta, rijst, wit/bruin brood vaak schommelingen veroorzaken. Ik ben in twee eetculturen opgegroeid, Italiaans en Indisch, Wij thuis aten daarom veel koolhydraten zoals rijst en pasta. Ik vind het daarom een uitdaging om te minderen bij een warme maaltijd. Om toch een lekker koolhydraat arme maaltijd op tafel te zetten heb ik spaghetti gemaakt van courgette!

Wat heb je nodig? voor 4 personen

4 courgettes
2 el Pesto
400 gram Cherry tomaatjes, gehalveerd
1 chili peper, in ringen
1 rode ui, gesnipperd
1 knoflookteen, gesnipperd
1 dl witte wijn
5 blaadjes basilicum, fijngehakt

Zo maak je het:

De saus

Fruit de knoflook, chilipeper en de rode ui aan. Voeg de Cherry tomaatjes toe en bak deze gedurende 10 minuten. Blus af met witte wijn. Voeg peper, zout en de basilicum toe. Druk de tomaatjes een beetje fijn met vork, zodat ze gedeeltelijk uit elkaar vallen. Laat de saus 10 minuutjes pruttelen.

De spaghetti

Snijd dunne plakken van de courgette. Snijd er vervolgens dunne repen van. Om de spaghetti te garen kun het kort stoven in de pesto.

13. Courgette chips op twee manieren

Chips is een van mijn lievelings- snacks, maar zit helaas ook boordevol vet, zout en andere ongezonde toevoegingen. Daarom leek het mij leuk om zelfs chips te maken. In plaats van aardappel heb ik courgette gebruikt.. Ik heb een vetvrije variant gemaakt: gedroogd met zeezout en cayenne peper, en een gefrituurde variant met gemberpoeder en zeezout.

courgette chips

Wat heb je nodig? voor 4 personen

2 courgettes
Frituurolie
Gemberpoeder
Cayennepeper
Zeezout

Zo maak je het:

Gedroogde courgette chips

Verwarm de (hetelucht) oven op 50 graden Celsius. Snijd 1 courgette in dunne plakken. Verdeel de plakken op een ovenschaal met bakpapier en besprenkel met zeezout en cayenne peper. Droog de plakjes gedurende 45 minuten.

Gefrituurde courgette chips

Verwarm de friteuse voor op 180 Celsius. Snijd 1 courgette in dunne plakken. Frituur de plakjes voorzichtig, schud met het mandje zodat zij niet aan elkaar gaan kleven. Bak de plakjes totdat deze goudbruin zijn. Laat de chips uitlekken en besprenkel met zeezout en gemberpoeder!

14. Hummus van courgette

courgette-recipe-14

Hummus is misschien wel het hippe broertje van de tapenade en het wordt al volop gegeten in Nederland. Je kan eindeloos variëren met deze kikkererwten puree. Mijn variant is gemaakt met mint en geschaafde courgette. Lekker met bruschetta!

Wat heb je nodig?

1 Courgette
10 Blaadjes munt
1 Knoflookteentje
Sap van 1 halve limoen
2 el Tahin pasta
1 el Olijfolie

Zo maak je het:

Schil en snijd de courgette in blokjes. Voeg in de keukenmachine de courgette, knoflook, munt en limoensap toe. Mix totdat er een fijne structuur ontstaan. Roer er de olijfolie en de Tahin pasta er doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met een takje mint en smullen maar!

15. Hartige koeken

hartige courgette koeken

Deze hartige groente koeken zijn een echte comfort food. In deze koeken zitten o.a courgette, wortel, rode ui en parmezaan! Heerlijk als bijgerecht of als tussendoortje met een dot tzatziki saus!

Wat heb je nodig?

1 courgette, geraspt
1 wortel, geraspt
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook
2 el parmezaan
1 el oregano
2 el bloem
1 ei
3 el olijfolie

Zo maak je het:

Voeg de geraspte courgette, wortel, de ui en knoflook in één kom. Voeg 1 ei, oregano, parmezaan en bloem toe. Meng tot een smeuïge massa en voeg peper en zout toe. Bak de koeken totdat deze goudbruin zijn.

16. Groenten limonade

courgette-recipe-16

Wat is er nu lekkerder op een warme zomerdag dan een frisse limonade? Ik heb er voor gekozen om zelf limonade te maken maar dan met groentesap i.p.v. fruitsap. Voor mijn sap heb ik gember, appel, citroen en courgette gebruikt. Courgette is namelijk licht verteerbaar, zit boordevol vezels en mineralen, dus waarom zou je er geen drankje van maken?

Wat heb je nodig? voor 1 liter limonade

2 Courgettes
1 Appel
1 Citroen
1 cm bij 1 cm gember
Suikersiroop ( verhouding: 1 liter water 1 liter suiker)
1/2 l Spa rood

Zo maak je het:

Maak appel, citroen, gember, courgette sap in een sap centrifuge. Voeg bij de sap de suikersiroop toe en verdun met Spa rood. Zet de limonade koud en serveer met ijsklontjes!

17. Carpaccio van gerookte courgette 

gerookte courgette

De zomer komt er weer aan dat betekent dat wij weer trek krijgen in koude gerechtjes zoals salades en carpaccio’s. In dit recept heb ik een groenten carpaccio gemaakt van uiteraard: courgette. De courgette heb ik warm gerookt met een rookoventje voor op het fornuis. Heb je er geen? De oven is al voor een paar tientjes te koop bij de Cook & CO. De carpaccio is gegarneerd met kappertjes, zongedroogde tomaatjes, basilicum afgemaakt met een paar druppeltjes olijfolie. Heerlijk als voorgerechtje of als lunch. Maar..het liefste met een droog wit wijntje erbij natuurlijk!

Wat heb ik nodig? Voor 2 personen

1 courgette
100 gram zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
100 gram kappertjes
2 el gehakte basilicum, fijngehakt
2 el zwarte olijven, in ringen
Extra Vierge olijfolie

Houtsnippers
Rookoven voor op het fornuis

 

Zo maak je het:

Snijd de courgette in flinter dunne ronde plakjes. Dit kan met een je koksmes, indien die vlijm scherp is, met een snijdmachine of met een groenten schaaf. Bestrooi een handje houtsnippers in het rook oventje, en zet het fornuis aan. Verspreid de plakjes op het rooster en rook de plakjes gedurende 10 minuutjes.

Verspreid de courgette over 2 borden en garneer met de kappertjes, basilicum en zongedroogde tomaatjes. Besprenkel de olijfolie over de carpaccio en breng op smaak met peper en zout!

18. Turks fruit van courgette

courgette turks fruit

Turkish delight ofwel, Turks fruit is een zoete lekkernij die veel in Turkije, Cyprus en in Balkanlanden zoals Griekenland en Albanië wordt gegeten. Vaak wordt er fruit sap als basis genomen en vervolgens worden er pistache nootjes, gelatine en suiker aan toegevoegd. Ik vroeg mij af hoe het zal smaken groentesap te nemen i.p.v fruitsap en ik ben vervolgens aan de slag gegaan, Ik kan je vertellen, het resultaat was heerlijk!

Wat heb je nodig?

sap van 1 courgette
25 g gepelde pistachenootjes
50 g suiker
2 blaadjes witte gelatine
5 el maizena
1 el citroensap
3 el poedersuiker
½ el olie om in te vetten

Pistachenootjes fijn hakken. In pan 1/2 dl water met courgette sap aan de kook brengen. Suiker toevoegen en al roerend oplossen. Gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken. Van maizena 1 el bewaren, rest van maizena met 3 el water en citroensap tot glad papje roeren. Al roerend aan siroop toevoegen. Op hoog vuur ca. 5 minuten koken, tot siroop ingedikt en stroperig is. Pan van vuur nemen. Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete siroop oplossen. Pistachenootjes erdoor roeren. Vorm dun invetten met olie. Siroop erin schenken en siroop in koelkast in ca. 8 uur laten afkoelen en laten opstijven.

Achtergehouden maizena met poedersuiker zeven. Plank met helft van mengsel bestuiven en Turks fruit erop storten. Met natgemaakt, scherp mes in 21 stukjes snijden. Rest van poedersuikermengsel erover strooien. Blokjes erdoor wentelen zodat alle kanten bedekt zijn. Turks fruit in afgesloten trommel met stukjes bakpapier ertussen bewaren (ca. 2 weken houdbaar).

Leuk om te serveren met verse munt thee!.